Incalzirea prin pardoseala reprezinta una dintre metodele eficiente si elegante de incalzire a locuintei, dar si solutia care ofera confort termic in momentul in care caldura se propaga de jos in sus pe o suprafata cat mai mare. Spre deosebire de clasicele calorifere sau radiatoare, incalzirea in pardoseala poate folosi agenti termici, dar si electrici, in ambele variante caldura se transmite prin tuburi sau prin cabluri in mod direct catre sapa de beton a pardoselii.

Modul de incalzire este unul elegant, care nu implica montarea unor calorifere sau alte surse care sa ocupe spatiul util.

incalzire pardoseala

Tipuri de incalzire existente

Confortul termic este esential in orice tip de locuinta, indiferent de forma sau suprafata utila. Din fericire, exista mai multe solutii de incalzire eficiente, adaptate in functie de tehnologie, consum, pret, etc. Din punct de vedere tehnologic sunt disponibile in prezent trei tipuri de sisteme de incalzire: incalzire prin centrala conventionala, sisteme de incalzire prin aer cald si sisteme radiante. Fiecare model in parte functioneaza diferit si are propriile avantaje.

Sistemele de incalzire radiante functioneaza prin transferul de caldura de la o sursa calda la una mai rece, dar cele doua surse nu se afla in contact direct si nici nu fac schimb de materie. Sistemul de incalzire radianta poate fi instalat sub pardoseala sau chiar in perete sau plafon.

Sistemul de incalzire cu aer cald reprezinta modalitatea care distribuie caldura cu ajutorul unor conducte, care produc curenti de aer puternici. In felul acesta, sistemul de incalzire cu aer cald transfera caldura prin convectie din partea unui corp solid, precum caloriferul, catre un corp fluid, cum este aerul. Astfel, aerul cald isi micsoreaza densitatea fata de aerul rece si ajunge sa se incalzeasca mai mult spre plafon decat spre pardoseala.

Incalzirea prinĀ centrale termice functioneaza pe baza de calorifere. In functie de suprafata spatiului, pot fi amplasate si cate doua calorifere intr-o singura camera. Centralele genereaza curenti de convectie care incalzesc aerul din apropiere, iar apoi caldura sa raspandeste in intreaga camera.

Tipuri de incalzire prin pardoseala

Incalzirea prin pardoseala se poate realiza prin trei solutii diferite: incalzire cu aer cald, incalzire cu agent termic lichid si incalzire electrica.

Incalzirea electrica prin pardoseala presupune montarea unei retele de conductori in care sunt incorporate rezistentele. Este ideala pentru locuintele mici si pentru faptul ca se monteaza repede.

Incalzirea cu agent termic lichid este o metoda eficienta mai ales din punct de vedere al costurilor. Seamana cu un sistem de incalzire cu aer cald, insa, in locul aerului cald, agentul termic este lichid, in principiu apa. Apa care circula prin pardoseala este incalzita la temperaturi mai mici decat apa care este folosita in alte sisteme conventionale, deoarece actioneaza pe suprafete mult mai mari.

Incalzirea cu aer cald; acest tip de sistem de incalzire produce un aer cald, care se pompeaza cu ajutorul unei retele de conducte, deja instalate sub pardoseala. Sunt recomandate in special in spatiile industriale, mari, nefiind atat de des intalnite in spatii rezidentiale.

Eficienta sistemului de incalzire prin pardoseala

Fiecare sistem de incalzire ales depinde in primul rand de materialul pardoselii. Chiar daca exista cate o solutie eficienta pentru orice tip de pardoseala este recomandat sa alegi tipul potrivit de finisaj in momentul in care te decizi sa montezi incalzire in pardoseala. Fiecare tip de finisaj are proprii coeficienti de incalzire, fiecare model in parte fiind diferit din punct de vedere al rezistentei termice si al randamentului.

Specialistii recomanda, pentru o incalzire eficienta si pentru o capacitate mai buna de pastrare a caldurii, pardoseala din placi ceramice. Piatra naturala, dalele, marmura sau mozaicul slefuit fac parte din categoria optiunilor potrivite pentru o pardoseala rezistena cu incalzire montata.

In schimb, pardoseala din lemn are nevoie de o atentie sporita a sistemului de incalzire deoarece lemnul isi poate schimba aspectul din cauza variatiilor termice. Incalzirea in pardoseala este recomandata si in cazul podelelor din lemn, doar pentru podea laminata, parchet dublu stratificat si lemn masiv. Este important sa fie verificata umiditatea in permanenta deoarece umiditatea recomandata in cazul lemnului, la instalare este intre 7% si 10%, iar suprafata de suport nu trebuie sa fie mai mare cu mai mult de 4% decat cea a lemnului.

Nu se recomanda montarea unui sistem de incalzire in momentul in care pardoseala este acoperita cu o mocheta sau un covor deoarece materialul poate izola complet pardoseala si incalzirea devine mai greoaie. Pentru incalzire va fi nevoie de o temperatura mai mare a agentului termic spre deosebire de o pardoseala neacoperita.

Avantaje si dezavantaje pentru incalzirea in pardoseala

Avantaje:

 • Unul dintre avantajele majore ale incalzirii in pardoseala este faptul ca distribuie o incalzire uniforma in straturile de aer aflate in josul pardoselii.
 • Ofera un mediu confortabil si este in masura sa pastreze o temperatura optima in toata incaperea, spre deosebire de sistemele de incalzire care se bazeaza in mod direct pe calorifere sau radiatoare.
 • Aerul nu este impins prin diferite conducte, ceea ce inseamna ca praful sau alti alergeni nu sunt imprastiati in incapere, calitatea aerului fiind imbunatatita.
 • Sistemele de incalzire prin pardoseala care folosesc ca resursa apa, consuma mai putina energie electrica in functionare, ceea ce duce la costuri mai scazute ale facturilor de energie.
 • Din punct de vedere estetic, incalzirea in pardoseala are un design elegant deoarece sistemul este practic invizibil. Spatiul din casa este liber si nu mai exista alte tevi sau calorifere. Este un avantaj pentru apartamentele care nu dispun de prea mult spatiu.
 • Sistemul de incalzire in pardoseala este unul extrem de rezistent.
 • Daca apare o defectiune, nu este necesar sa scoti toata pardoseala din locuinta, ci doar in locul in care este localizata defectiunea. Se inlocuieste o singura piesa, iar sistemul de incalzire este pus in functiune imediat.


Dezavantaje:

 • Poate fi un sistem de incalzire pentru locuinta mai lent. In cazul in care sistemul foloseste apa calda, atunci incalzirea poate dura cateva ore, in timp ce intr-un sistem de incalzire electric, totul poate dura aproximativ o ora.
 • Poate avea costuri de montare si intretinere mai ridicate, daca nu este montata corect reparatiile ulterioare ar duce catre costuri suplimentare destul de mari.
 • Nu este recomandat ca intreg sistemul de incalzire sa fie montat sub mobila deoarece isi poate pierde din eficienta. Ori adaptezi mobilierul in functie de incalzire, adica fiecare corp sa aiba picioare de sustinere, ori repozitionezi mobila, astfel incat sa nu cada direct pe sistem.

Reguli de care trebuie sa tii cont cand se monteaza incalzirea in pardoseala

 1. Montajul cablurilor; cablurile cu rolul de incalzire trebuie montate la distante egale intre spire, tocmai pentru a nu se suprapune sau atinge in nici o situatie.
 2. Montarea senzorilor; senzorii pentru pardoseala trebuie sa fie montati in tuburi care sa fie opturate la capat, dar la jumatatea distantei dintre doua spirale consecutive.
 3. Izolatia termica; este ideal sa fie instalat un strat de izolatie termica sub intreg sistemul de incalzire in pardoseala. Aceasta izolatie are rolul de a minimiza pierderile de caldura si de a eficientiza costurile.

Pentru ca intotdeauna un sistem de incalzire este ales tocmai pentru a eficientiza cat mai bine costurile si pentru a avea un randament ridicat este recomandat sa apelezi la specialisti in domeniu, care sa iti asigure un sistem potrivit, dar si o montare optima.

Puterea sistemului electric in incalzirea prin pardoseala trebuie calculata in functie de dimensiunea casei, dar si de zona unde urmeaza sa fie montat sistemul de incalzire. Sunt recomandate urmatoarele puteri:

 • Pentru baie intre 120 si 160 W/mp;

 • Pentru bucatarie intre 80 si 100 W/mp;

 • Pentru living intre 70 si 120 W/mp;

 • Pentru hol intre 100 si 120 W/mp.

Grosimea stratului de sapa care este turnat, nu trebuie sa fie mai mare de 100 mm, in caz contrar stratul o sa fie unul izolator si atunci se va incalzi mult prea greu. Este foarte important ca sapa sa fie perfect uscata in momentul in care este montata pardoseala.

Sistemul de incalzire ales trebuie sa fie compatibil cu tipul de pardoseala, pentru a creste performanta sistemului. Daca alegi un sistem de incalzire cu conducte de apa, atunci este prioritar sa instalezi sistemul de incalzire inainte sa finalizezi si distributia de apa calda si apa rece din instalatia sanitara.