Ce sunt panourile radiante?

Panourile radiante electrice reprezinta noul val tehnologic in sistemele de incalzire bazate pe panouri de incalzire cu radiatii infrarosu, care furnizeaza confort. Acestea au la baza principiului transformarii energiei radiante in energie termica la contactul unor corpuri sau obiecte. Difuzarea caldurii provine de la panoul montat pe perete si se propaga uniform de la podea pana in tavan.

Sunt practice, usor de instalat in orice tip de incapere (nu necesita autorizatii), economice si cu un cost redus.

Incalzirea cu unde infrarosii este cel mai raspandit sistem de incalzire de pe Terra: soarele incalzeste planeta si corpul uman prin intermediul undelor infrarosii. Focul, soba de teracota sau un semineu radiaza caldura pe acelasi principiu. Corpul uman, peretii si obiectele din incapere sunt incalzite direct, in timp ce aerul din incapere se incalzeste indirect de la acestea, rezultand astfel o temperatura constanta si un consum redus.

Energia radiata de un corp incalzit este direct proporĊ£ional cu suprafata sa.

Panourile radiante cu infrarosu genereaza caldura la temperaturi relativ scazute pe care o difuzeaza uniform pe suprafete relativ mari. Eficienta unui sistem de incalzire consta in diferenta dintre energia consumata pentru producerea caldurii si caldura obtinuta. Sistemele traditionale incalzesc aerul unei incinte, ca urmare aceste sisteme nu sunt capabile sa se adapteze rapid la schimbarile conditiilor climaterice exterioare. Aerul cald este mai usor si tinde sa se ridice, iar pentru a atinge o temperatura de 20 grade Celsius, la inaltimea utilizatorului trebuie sa se atinga o temperatura mai mare la nivelul tavanului (25-28 grade Celsius). Panoul radiant cu infrarosu, datorita sistemului unic, transforma energia electrica in caldura si propaga aceeasi cantitate de caldura pe intreaga suprafata. Astfel, caldura se propaga datorita diferentei de temperatura intre panou si corpul care o absoarbe. Caldura este indreptata catre orice corp care are o temperatura mai mica decat cea a panoului radiant. Exista si panouri prin convectie, care au ca element de incalzire in interior un simplu fir – rezistenta electrica. Acestea sunt incadrate in categoria sistemelor traditionale de incalzire prin convectie. Suprafata incalzita de acestea este in cel mai bun caz la jumatate fata de cele prin radiatie. Caloriferele electrice sunt mari consumatoare de electricitate iar randamentul acestora este mai scazut. Noile tehnologii cu infrarosu sunt preferate datorita eficientei lor de a asigura incalzirea locuintei rapid.

 

Avantajele sistemului cu panouri radiante:

1. Repartizarea uniforma a caldurii;
2. Temperaturi joase de gestionare;
3. Nivel inalt de confort si valori ideale de umiditate;
4. Evita concentrarea particulelor de praf;
5. Impact estetic nul;
6. Temperatura constanta pana la 2 m deasupra pardoselii;
7. Posibilitatea de racire cu ajutorul aceluiasi sistem, adaugand si un dezumidificator.

Panoul termic de perete este conceput ca alternativa la caloriferele conventionale si alte sisteme de incalzire care in schimbul degajarii unui volum mare de caldura necesita un consum mare de energie electrica.

Suprafata radianta a panoului termic genereaza o temperatura relativ scazuta in functie de temperatura mediului ambiant cu un consum minim de energie electrica.

Panourile termice sunt certificate conform Standardelor Internationale de Siguranta si au doi ani de garantie asigurata in conditii de utilizare corecta. Produsul nu este recomandat pentru folosirea in baie sau alte spatii umede.